Telefon
WhatsApp

Özel Güvenlik Sınavlarına Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Özel Güvenlik Sınavlarına Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Özel Güvenlik Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalıyız?

Hala eksiklikleri olduğu yönünde tartışmalar sürerken, 5188 sayılı özel güvenlik kanununun 2004 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte özel güvenlik sektöründe baş döndürücü bir hızla gelişim yaşandı.

Özel Güvenlik şirketlerinin yapılanması ve özel güvenlik personelinin belirlenmesi için mevzuatlarla hükümler getirildi.

Özel güvenlik personelinin belirlenmesi amacıyla 5188 sayılı kanun ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan özel güvenlik yönetmeliği hükümleri esas alındı.

Buna göre, 2004 yılından bu yana özel güvenlik personelinin belirlenmesi amacıyla yılda toplamda 6 adet olmak üzere her yıl iki ayda bir Emniyet Genel Müdürlüğü uhdesinde ki Özel Güvenlik Daire Başkanlığı tarafından Özel Güvenlik Temel Eğitim ve Özel Güvenlik Yenileme sınavları gerçekleştirildi. (Özel Güvenlik Daire Başkanlığı yapısı değiştirilerek doğrudan Emniyet Genel Müdürüne bağlı bir başkanlık olarak ihdas edildi. Bundan sonra ilgili birimin adı Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı olmuştur.)

2019 yılının sonuncu sınavı da 08 Aralık 2019 günü gerçekleştirilecek, bu sınavın ardından Özel Güvenlik Daire Başkanlığı diğer kurumlarla yapacağı koordinasyonun ardından 2020 yılı Özel Güvenlik Sınav Takvimini açıklayacak. 2020 yılı Özel Güvenlik Sınav Takvimini bu bağlantıdan takip edebilirsiniz.

2004 yılından bu yana yapılan Özel Güvenlik Sınavlarının bu yıl tamamlanması ile Özel Güvenlik Temel Eğitim Sınavında toplam 85 sınav, Özel Güvenlik Yenileme Eğitimi Sınavında toplam 61 sınav gerçekleştirilmiş olacak. İki sınavın toplamları arasında ki fark 5188 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 2004 yılından itibaren yenileme eğitimi sınavlarının 5 yıl sonra başlamış olmasıdır.

Yasal mevzuat gereği özel güvenlik personeli temel eğitim sınavını başarı ile bitirip özel güvenlik sertifikasını aldıktan 5 yıl sonra sertifikasının geçerliliğinin devam edebilmesi için yenileme eğitimine katılıp yenileme eğitimi sınavlarına girmektedir. Yenileme eğitimi ile ilgili editörümüzün değerlendirmesini incelemek isterseniz Özel Güvenlik Yenileme Eğitimi Gerekli Mi?” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
özel güvenlik sınav cevapları

Bu bilgilendirmenin ardından şu an yürürlükte olan mevzuatlar ışığında özel güvenlik sınavlarına hazırlık nasıl olmalı?

Özel Güvenlik Temel Eğitimi Sınavında adaylar mevzuat gereği silahlı ve silahsız sertifika alacaklara göre iki sınıfa ayrılmaktadır. özel güvenlik temel eğitim sınavına silahsız güvenlik sertifikası almak için giren özel güvenlik adaylarının sınavda sorulan sadece toplam 100 soruyu cevaplamaları gerekmektedir.

 

Temel eğitim sınavına silahlı güvenlik sertifikası almak için giren adaylar ise bu 100 soru ile birlikte ekstra sorulan 25 adet silah bilgisi sorularını da cevaplamaları gerekmektedir. Sınavda sorulan 100 soru özel güvenlik eğitimlerinde sizlere verilen dersleri kapsamaktadır.

Bunları, Genel Kollukla İlişkiler, Etkili İletişim, Temel İlk Yardım, Silah Bilgisi ve Atış, Kalabalık Yönetimi (Toplumsal Olaylara Müdahale Esasları), Özel Güvenlik Hukuku (yasal mevzuat), Kişi Koruma (Yakın koruma), Olay Yeri Koruma, Uyuşturucu Madde Bilgisi, Yangın Güvenliği ve Tabi Afetlerde Müdahale Tarzı, Güvenlik Sistem ve Cihazları (x-ray, kamera, kayıt cihazları vs.) dersleri oluşturmaktadır. Özel Güvenlik dersleri ile ilgili ders notlarına buradan bakabilirsiniz.

Silahlı sertifika sınavına katılan adayların aynı zamanda genellikle yazılı sınavın hemen ertesi haftasına planlanan uygulamalı silah atış sınavlarına girmeleri gerekmektedir.

Her bir özel güvenlik adayının ateşli silahla uzun süre eğitim yapması mümkün değildir, eğitim kurumunda kendisine verilen eğitim ile yetinmektedir, ancak unutulmamalıdır ki iyi bir atışın esasları aynıdır, duruş, nefes, tutuş, nişan alma, patlama sesinden etkilenmeme gibi kurallar özümsenmesi gereken uygulamalardır. Bu konuda sizlere Silah Bilgisi ve Atış ders notumuzda da önerdiğimiz gibi havalı silahla eğitim yapmanızı tavsiye ediyoruz. Başarı oranınızın arttığını göreceksiniz.

Silah Bilgisi ve Atış Ders Notu

Sınavlarda puanlamanın nasıl yapıldığını “Özel Güvenlik Sınav Puanı Hesaplama” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Özel Güvenlik sınavlarına hazırlanırken en önemli konu kendinizi tanımanızdır, birkaç çeşit sınava hazırlık metodu bulunmaktadır. Bunlardan hangisi size daha uygun ve kolay geliyor ise onu seçmeniz gerekir. Bunlardan en yaygın olanı sınavlara daha önce çıkan soruları tekrar ederek çalışmaktır. Bu yöntem günümüzde kamu sınavları, kpss, yds, gibi sınavlarda da çok uygulanmaktadır.

Bilmenizde fayda var idare son yıllarda soru bankasını oldukça geliştirdi ve her sınavda yeni sorular eklemekte, bu durumu göz ardı etmemek gerekmektedir, sadece çıkan sorulara çalışılırsa yeni sorular kaçırılabilir, bu nedenle diğer bir yöntem olan özet ders notlarına bakma ihmal edilmemelidir.

Bu yöntem de sorular ile birlikte kullanılırsa oldukça etkilidir. Derslerin tamamını ders kitaplarınızdan tekrar yapmanız size zor gelebilir, nitekim Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim bölümlerini üniversitenin kitaplarını paketinden bile çıkarmadan sadece soru çözüp yardımcı kitap okuyarak bitiren binlerce öğrenci bulunmaktadır.

Kaynak: https://www.ozelguvenlik.net

Paylaş:

Etiketler: Özel Güvenlik Sınavlarına Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?